Házasság hete – 2017. február 12-19. között, melynek mottó: Veled kiteljesedve!

„Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk.” (Hemingway)

 

A következő pár lánykéréséről már korábban írtam: Barbi és Jani http://boldogparok.hu/tag/lanykeres/

Nem írok közbe kommenteket, valahogy így van egyben, így kerek – a kommentjeim nélkül. Kiemelek néhány figyelemreméltó gondolatot.

Megismerkedésük munkahelyen, állásinterjún történt. A férj felvételiztette a feleséget.

Mit szeretsz a férjedben/feleségedben a legjobban?

J: Legjobban? Elég nehéz kérdés. Sok mindent szeretek, de legjobban mit? Húúú… Talán azt, hogy igazán ki tudja mutatni, hogy szeret. Azt, hogy nagyon érzéki és érzékeny – és ezt nem fél megmutatni, kimutatni. Ki tudja, és ki meri mutatni az érzéseit, hangot ad neki, ki tudja fejezni magát. A tettei és a szavai is egy irányba mutatnak.

Továbbá – a sok csalódás ellenére – mer velem őszinte és érzelmes lenni. Ez bizalmat jelent és ez a legnagyobb dolog, amit kaphat valaki. A szeretet és a bizalom! Barbi ezt hála istennek jól érzékelteti. De sok mindent tudnék még felsorolni…

B: Nehéz kérdés, mert nagyon sok mindent. Azt, ahogyan szeretni tud, és amennyire odafigyel rám és igazán nőnek tudom érezni magam mellette. Az utolsó fél mondat, bár úgy tűnik, rólam szól, mivel az én magammal kapcsolatos érzéseim virágoztak föl mellette, de ehhez pontosan Ő kellett. Csak egy határozott, magabiztos, biztonságot nyújtani tudó férfi mellett tudok nő lenni. Ha nem ilyen lenne, én „viselném a nadrágot”. Az eddig felsoroltak mellett még ideraknék egy dolgot, mégpedig a bizalmat. Teljesen megbízom benne, amit nem tudom, hogy ért el, de biztos a varázslatos tulajdonságainak egyvelegéből adódik 🙂

Mi az, ami fontos számodra egy nőben/férfiban?

J: Az hogy Nő tudjon lenni, tudjon bánni velem, értse hogy működik egy férfi. Tudjunk beszélgetni, legyünk „egyszinten”. Tudjak rá felnézni. Családanya szerepben is állja meg a helyét. Tudjon bánni a nőiességével és legyen tisztába magával. Nagyon fontos, hogy a kémia, a vonzerő jól működjön kettőnk között. De a NŐ sokszínű, sok szerep… és nem végletek. Fontos a határozottság, a magabiztosság. Ugyanakkor tudjon elgyengülni és hagyja, hogy megnyugodhasson a mellemen. Legyen csodálatos támasz. És legyen a legvadabb szerető…

B: Felsorolni is hosszú lenne, de amik a legfontosabbak, az hogy a kémia meglegyen. Nem hiszek benne, hogy az igazi szerelem elmúlik. Ha ez adott, akkor a többi gyakorlatilag magától értetődik.  A megbízhatóság, az intelligencia – amit abban a kontextusban értek, hogy bármiről lehessen vele kommunikálni, kíváncsi legyen a világra. A szexuális harmónia. A minél több hasonló jellemvonás, a jövőkép állnak a prioritási sor élén.

Ja és persze: akarjon családot, lehetőleg nagyot. Társas lény vagyok. Egy mimóza, magának való, munkamániás férfi elég hamar elriasztott volna.

Miből érzed, hogy szeret a férjed/feleséged?

J: Én abból érzem, ha odafigyel rám, ha érdekli, mi van velem. Hogy együtt tud velem érezni, empatikus. És abból is érzem, ha látom, hogy törekszik rá, hogy megértsen. És persze abból is érzem, ha kimutatja, hogy fontos vagyok neki és ragaszkodik hozzám. Ha hiányzom neki. Ha kimutatja az érzéseit velem kapcsolatban, még ha esetleg az negatív is, de rólunk szól és miattunk ad hangot neki. És van egy fontos dolog, hogy bízhatok benne.  Na meg persze, hogy kívánjuk egymást és a kémia olyan, hogy elmondani sem lehet szavakkal…

B: Például abból, hogy bár utálja a nyitva hagyott szekrényajtókat és a felkapcsolt villanyokat, mégsem teszi szóvá kétpercenként – mert úgy hagyom…

És természetesen abból, hogy figyel rám, időt szán kettőnkre. Rengetegszer hozzám ér, odabújik, megcsókol stb.

Vannak-e hibáitok? Ha igen mit kezdtek velük?

J: Biztosan van, senki sem tökéletes. Mondjuk a sajátomról nem sokat tudok… viccelek.

Vannak hibák – ha hibáknak lehet nevezni őket -, amiket az együttélés során fel is fedeztünk már a másikban. Volt már, aminek hangot is adtunk. Többnyire a másik ezekkel valamilyen szinten tisztában is volt. Én is és a Kedvesem is inkább olyan, hogy ha kap valami visszajelzést – még ha nem is esik jól – onnantól odafigyel rá, és igyekszik változtatni. Én azt gondolom, hogy a hibákra való reagálás is a szeretet egyik kifejezése.

B: Persze. Nekem is, neki is, főként azokon a pontokon, ahol életünk során „törtünk el” már párszor. Nyilván vannak kevésbé komoly, de bosszantó szokásaink is. Próbálunk rajtuk változtatni, én azt gondolom ezzel egészen jól állunk.

Az én legnagyobb hibám, amivel sokat küszködünk, a lobbanékonyságom. Ha összeveszünk, már csak a felét mondom ki annak, amit kimondanék, de néha még ennyit sem kellene. Sokszor okozok vele sérülést. Jani nem ilyen, ő nagyon óvatosan bánik a szavakkal…

Jani legnagyobb hibája, ami elég bántó tud lenni, hogy ha valamibe belemerül, nem figyel arra, amit mondok. Ilyenkor elszomorodok, mert fordítva én mindig odafigyelek rá, nekem mindig Ő az első. Ja, hát még a bocsánatkérés. Jó ideig sehogy sem kért bocsánatot, mert az a filozófiája hogy ez olyan „eső után köpönyeg” gesztus, nekem viszont számít…

Vannak bizalommal kapcsolatos rossz beidegződéseink. Nekem rengeteg negatív tapasztalatom volt az elnyomó férfiképekkel – amit ha rossz passzban vagyok, hajlamos vagyok minden alapot mellőzve kivetíteni – Janira. Főként a kapcsolatunk elején, ezt Ő is csinálta, csak a féltékenység terén. Szerintem több ideig tartott, hogy bízzon bennem, mint nekem.

Van-e valami, amit megváltoztatnál a férjedben/feleségedben?

J: Nincs!

B: Nincs!

Kell-e kompromisszumot kötni?

J: Igen, e nélkül nem működne.

B: Minimálisakat maximum, nagyon hasonlítunk.

Mit tesztek a gyakorlatban, a hétköznapokban, hogy a szerelem fennmaradjon?

J: Sok közös programot szervezünk. Nagyon figyelünk arra, hogy folyamatosan legyenek az un. randik.  Ezek nem csak az ismerkedési szakasznak szerves részei. Én a magam részéről azt szeretném, hogy megmaradjon köztünk az, hogy adott esetben sok-sok év múlva is akarjam Őt „meghódítani” és magamba bolondítani… azaz fent kell tudni tartani a másik érdeklődését, a figyelmét és a szerelmét.

B: Sokat randizunk. Rengeteg a testi kontaktus közöttünk – a létező összes formában. Gyakorlatilag folyamatosan beszélgetünk.

Mennyire illetek össze?

J: Szerintem nagyon is, de sokat tanulunk egymásról és egymástól.

B: Mindennél jobban.

Személyiségetek hasonló vagy különböző? Miben nyilvánul meg?

J: Hasonló! Rengeteg mindenben hasonlítunk!

B: Nagyon hasonló, hála istennek. Emiatt értjük meg egymást annyira.

Volt-e köztetek nézeteltérés? Hogyan oldottátok meg?

J: Húúú, persze hogy van! Szerintem nincs olyan kapcsolat ahol nincs! Csak kommunikációval lehet megoldani! Abban van a mai napig vita köztünk, hogy bizonyos nézeteltérést mikor beszéljünk meg – de ebben is közelítünk.

B: Persze, pláne kezdetekkor. Az elején sokat kergetőztünk az eltérő megoldási stratégiáink miatt. Nekem elvonulásra, megnyugvásra van szükségem (hogy ne mondjak neki később megbánós dolgokat), Neki pedig azonnali beszélgetésre. Emiatt sokáig úgy volt, hogy én mentem szobáról szobára, Ő meg jött utánam és nyomta a szöveget, míg nem elgurult nálam a pöttyös és végigmondtam mind azt, amit egy óra múlva már nem – vagy nem úgy – tettem volna meg.

A veszekedéseket nagy kihívásként éljük meg, mert bár általában teljesen apró kis hülyeségeken ugrunk egymásnak, de sokszor mégis presztízs-kérdés, kommunikációs csata válik belőle, ami aztán nagy világvége élménybe torkollik (meggyőződéses „nem szeret már a másik” fázis) – ekkor szoktunk kibékülni.

Ha van egy probléma, engedékenyebb egyikőtök?

J: Ez szerintem probléma függő. Van olyan, amiben én tudok az lenni – ha akarok -, van amiben Barbi.

B: Én mindig azzal sokkolom, hogy az kér mindig bocsánatot, akiben nagyobb szeretet 🙂 De amúgy szerintem felváltva vagyunk engedékenyebb, attól függően ki fekszik ki jobban az olyan fajsúlyos vitáinkon, minthogy miért írja, hogy mindjárt végez, amikor 5 órával később ér csak haza és addig nekem nagyon hiányzik. Idevágó Kis hercegből kölcsönzött passzus:

„Másnap visszajött a Kisherceg.

Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz – mondta a róka. -Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet…„

Könnyen bocsánatot kértek, ha szükséges? Hogyan?

J: Nem. Nagy az igazság érzetem és hatalmas szándékkal tudok kiállni a baromságaim mellett is. De ezen dolgozom!

B: Jani nem annyira, én igen.

Könnyen megbocsátasz?

J: Nem, sajnos nem. Nekem ez nagy munka magammal/magamban. Nehezen engedem el a sérelmeket!

B: Igen.

Hogyan osztjátok meg a házimunkát?

J: Én igyekszem kivenni a részem belőle. Ha látom, hogy Barbi fel kell és el kezdi csinálni, akkor nem hagyom magára, felállok és segítek. De sokszor van, hogy  magamtól megyek és állok a mosogató elé – mondjuk a lelkesedés nem ül ki az arcomra 🙂

B: Egész jól 🙂 Jani segít otthon, amiben csak tud.

Hogyan kezelitek a pénzügyeket?

J: Okosan! Megbeszélünk mindent!

B: Pénzügyekben nem vagyunk nagy királyok, egyikünk sem tudja beosztani a pénzt. Nincs énpénzem- tepénzed. Egyikünk számára sem jelentenek az anyagi javak a szükségesnél többet.

Milyen a kapcsolatotok a párod szüleivel, családjával?

J: Nagyon jó!!! Hála istennek nagyon jó minden velük!

B: Nagyon jó, a kezdetektől nagy az összhang.

Miért ŐT választottad?

J: Húúú, ez megint egy olyan kérdés, amire csak nagyon hosszan lehet válaszolni. A legfontosabb érv: mert beleszerettem!

B: Mert belé lettem szerelmes 🙂

Miért döntöttetek a házasság mellett?

J: Én azt érzem, hogy megtaláltam, akit kerestem, és aki miatt kitartó voltam 37 évig. Nem adtam fel azt az elképzelésemet, hogy olyan párom/társam lesz, akivel minden kerek. Megtaláltam és ezzel jött az elköteleződés és az összetartozás érzése. Azt gondolom, ennek legszebb kerete a házasság, ahol kimondjuk: együtt akarunk lenni örökre, jóban-rosszban, kitartóan.

B: Mert nagyon szeretjük egymást 🙂

Mit jelent nektek a házasság?

J: Nekem egy szép és fontos dolog, olyan, amire jó büszke lenni. Mivel nem „bele hazudtam” magam ebbe a kapcsolatba, hanem teljes szívvel működöm benne és nincs más fontosabb mint a feleségem és a családom, ezért az őszinte összetartozást jelenti nekem.

B: Az összetartozás érzésünk – ami az egész kapcsolatot kezdetektől jellemzi – ünnepi megerősítését, „örökkébe” való ágyazását jelenti.

Mi a legfontosabb, ami összetartja a házasságotokat?

J: Mi nem úgy gondolunk a hazásságra hogy : „Na, ezt is kipipálhatom, meg van, elvettem Őt, dőljünk hátra és élvezzük…”  Nem! Nem! Attól, hogy ez egyben maradjon, sokat kell dolgozni. Minden nap! És ezt mindketten tudjuk. Nem hiszem, hogy egyikőnk is megengedné magának azt a luxust, hogy ezt elfelejtse, és ne tegyünk a másikért, a kapcsolatunkért minden nap valamit.

B: A szerelem 🙂

Mi az alapja, mik az alappillérei a Ti házasságotoknak?

J: A kölcsönös megbecsülés, a bizalom, és hogy rengeteg közös célunk van. Az egyik az, hogy életünk végéig együtt maradunk.

B: szerelem – bizalom – odafigyelés.

Ha egy dolgot mondhatnál, mi az, ami miatt hálás vagy a férjednek/feleségednek?

J: Az hogy megismertem!

B: A leghálásabb azért vagyok, mert elkezdett marketingest keresni a cégéhez J Ha ez nincs, nem találkozunk…

Viccet félretéve: a leghálásabb azért vagyok neki, ahogyan a lányommal bánik, ahogy hozzáállt. Ha Ő nem ilyen, nem lettünk volna ilyen hamar egy család, és nem lenne az életünk minden pontja olyan gyönyörű.

Ölelés

Ölelés

Mi a tanácsotok azoknak, akik házasságra készülnek?

B: Talán csak annyi, hogy szerelemből házasodjanak.  Ennél fontosabb nincs 🙂

 

Kedves Barbi és Jani!

Kívánom, hogy legyetek nagyon boldogok, és az út melyen közösen elindultatok, tartogasson számotokra sok-sok örömet!

 

Szeretetteljes kapcsolatot kívánok mindenkinek!

Kovács Ildikó

 

Ha tetszett a cikk kérlek, oszd meg és nézz szét a korábbi bejegyzéseim között is. Ha van kedved, csatlakozz a Facebook oldalam kedvelői, követői közé.

 

 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás